Beroemd om zijn wafels, friet, chocolade en bier, is het kleinschalige België een populaire Europese toeristische bestemming. Met deze typisch Belgische biergerechten heeft de Belgische gastronomie een internationale reputatie. Dit artikel vormt een antwoord op de vraag ‘Wat te eten in Brussel als bierliefhebber – en waar’.
Met zijn prachtige middeleeuwse pracht, is het land rijk aan diverse culturen. Een deel daarvan is te danken aan de ontspannende bierspa’s en de verleidelijke keukens. Samen is dat reden genoeg voor reizigers en foodies om te bezoeken. Dit is misschien een attribuut dat ze hebben verkregen van hun bekendere buren in het zuiden. Desalniettemin houden Belgen van eten en zijn ze niet bang om tijd of moeite te steken in het verzadigen van hun smaakpapillen door bier en eten te combineren in “Beste Belgische Bierkeuken”.
België biedt een fascinerende en verrukkelijke keuken, beïnvloed door gerechten uit Duitsland, Nederland en Frankrijk. De voortreffelijke mix van eigentijdse en traditionele smaken maakt het eten smakelijk en stevig.
Hier zijn de top 10 heerlijke Belgische biergerechten om te proberen tijdens een bezoek aan België, alsook waar te eten in Brussel.
1. Mosselen en frietjes met witbier – nr 1 van gerechten met Belgisch bier
Je kunt de Belgische keuken niet bedenken zonder Moules frites te noemen. Mensen beschouwden het als het nationale gerecht van België. Moules-Frites, ook wel Moules et frites genoemd, is een legendarisch en smakelijk hoofdgerecht uit België.
Mensen koken eten met mosselen en chips met verschillende bereidingsvarianten voor mosselen. Een typische bereidingsvariant is het internationale recept. Dit recept bestaat uit het koken van de mosselen met peterselie in witte wijn of traditioneel bier, sjalotten en boter. Chefs associëren het dan met witbieren zoals Blanche de Namur. Mossel-friet is een delicatesse die de moeite waard is.
De populariteit van dit gerecht maakt het gemakkelijker te vinden in verschillende restaurants in het hele land. Interessant is dat de vraag naar mosselen in België zo hoog is dat wilde mosselen eraan moeten geloven. Daardoor cultiveren of importeren de Belgen het tekort uit buurlanden Nederland en Denemarken.
Waar eet je mosselen met bier in Brussel? Le Vismet
2. Bierkonijn met Rochefort 6
Een traditioneel op bier geïnspireerd gerecht is “Lapin à la beer” – of bierkonijn. Over het algemeen wordt de saus gemaakt met uien, donker bier en chocolade. Het creëert een dikke zwarte saus, perfect om een Rochefort 6 te begeleiden. Bijgerechten zijn Belgische frietjes en gestoomde seizoensgroenten.
Waar eet je bierkonijn in Brussel? Nuetnigenough – Location
3. Lamsschenkel met Chimay Blauw – ‘The classic’ met Belgisch bier
Lam, een klassiek lentevlees, is de ster van dit hartverwarmend gerecht, perfect voor de koele, sombere dagen tussen winter en lente. Door de kooktijd te verlengen op lage temperatuur, krijgt u een superieure textuur en smaak. Maar u kunt het lam ook in één keer koken, sudderen tot het gaar is, 2 1/2 tot 3 uur. Traditioneel wordt de lamsschenkel vergezeld van “Stoemp”, een aardappelpuree met wortel of andere vaste groenten.
Het beste bier om deze schotel met te combineren is een zwaar donkerbruin bier zoals Chimay Blauw of Lefort Brune
Waar eet je lamsschenkel met bier in Brussel? La Rose Blanche Location: Grande Place Brussels
4. Waterzooi met Belgisch Gueuze Cantillon bier
Waterzooi is een kanshebber voor het beste ‘comfortfood’ dat je moet proberen tijdens je Belgische foodtour, vooral als je van plan bent Gent te bezoeken.
De romige soep wordt meestal gemaakt met gesneden groenten, eieren, vis en boter. Hoewel de combinatie misschien niet klinkt als iets dat je zou willen proberen, zijn de geneugten van de smaakpapillen die voortkomen uit een van de middeleeuwse kookuitvindingen van België, het risico waard.
Begeleid door Belgische Gueuze Cantillion, zal dit traditionele Belgische biergerecht je zintuigen verbazen.
Where to eat in Brussels: Les Brassins Location
5. Sole Meunière met Westmalle Triple Belgisch bier
Elke foodie die België bezoekt, zou de klassieke delicatesse Sole Meuniere aan hun bucketlist moeten toevoegen.
De canon van klassieke Belgische viskeukens wordt bereid met delicaat gebakken vis zoals zeetong of tilapia en gebakken in een boterachtige saus. Geserveerd met gekookte of aardappelpuree, citroen en een snufje peterselie, zullen de zachte smaken rijk aan wit vlees uw begrip van vakantie met klasse veranderen.
Het beste bier bij dit gerecht is de Westmalle Triple.
Waar eet je dit heerlijke gerecht in Brussel: Le Pêcheur Location
6. Belgische bierkroketten: Triple Sint-Bernardus
Belgen zijn dol op kroketten. In tegenstelling tot typische kroketten gevuld met aardappelen, zijn Belgische kroketten totaal ongewoon.
Chef-koks bereiden dit eenvoudige gerecht op talloze manieren in het hele land. Traditionele kroketten hebben de juiste consistentie van een dikke romige kaas- of garnaalvulling. De garnering bestaat meestal uit grijze Noordzeegarnalen en/of een fris slaatje.
Avontuurlijke hedendaagse chef-koks hebben de smaak van klassieke Belgische kroketten naar een nieuw niveau getild. Dit deden ze door andere toppings toe te voegen, zoals bier en asperges.
Het gepaneerde gerecht combineren met friet en salade en een Sint-Bernardus Tripel-pairing is geweldig. Het is zeker om elke fijnproever te voorzien van exquise gastronomische hoogstandjes.
Het beste bier om te combineren met croquettes de crevettes: Oud-Vlaams Rood. Het toegevoegde melkzuur aan het bier geeft een frisse noot en bestrijdt het corkettenvet. Voorbeelden: Rodenbach / Rodenbach Alexander / Duchesse de Bourgogne
Waar kroketten de crevettes eten in Brussel: we raden Au Laboureur aan. Eigenlijk is het een man die de kroketten ‘streetfood-style’ bij de ingang van de bar klaarmaakt, dus hij is er misschien niet altijd.
7. Boulets met Grimbergen Dubbel (Belgisch donker bier)
Oorspronkelijk uit Luik, zijn boulets uit Luik erg populair in België. De heerlijke gehaktballen worden gemixt met gehakte eieren, paneermeel en peterselie. Vervolgens worden ze bedekt met een saus van appel, ui, azijn en suiker. Er zijn echter veel variaties op de ingrediënten, waarbij sommige mensen appelstroop vervangen door perensap of bier. Onze favoriet is met bier natuurlijk. Best gebruik je een Grimbergen bruin of een kriek bij de bereiding.
Chef-koks maken Belgische balletjes van rund of varkensvlees.
Hoewel boulets in heel België gebruikelijk zijn, is Luik de beste plaats om het gerecht te proeven, waar veel eetgelegenheden het gerecht als hun enige specialiteit bereiden. Verwacht je royaal bemeten bord met lekkernijen met friet of gebakken aardappelen en een groene salade om de smaken in evenwicht te brengen.
Het perfecte Belgische bier bij dit Belgische biergerecht is een Grimbergen Donker.
Waar te eten in Brussel? C’est bon c’est belge
8. Belgisch Bier Fish and Chips met Zinnebir IPA
Een bezoek aan België kan niet compleet zijn zonder Belgische frietjes te proberen, die een nationaal gerecht in het land zijn geworden. De koks bereiden het gerecht perfect voor in een tweestaps frituurtechniek waardoor de frietjes zacht van binnen en krokant van buiten worden.
Het is veilig om te zeggen dat de Belgen, die aardappelfrietjes hebben uitgevonden, de beste friet ter wereld maken. Vanuit het hele land kun je genieten van de friet als tussendoortje of bijgerecht met een IPA-topping.
De klassieke topping van tomaten-paprikapasta met mayonaise op de frietjes zorgt ervoor dat je meer wilt. De Belgische uitvinding is inderdaad een solide keuze voor iedereen, ook voor veganisten.
Natuurlijk is de in bier gepanneerde vis de andere helft van dit Belgische biergerecht.
Het beste bier bij dit gerecht is Zinnebir IPA.
Waar eet je fish and chips in Brussel? Biamara Locatie
9. ‘Mitrailette’ met Saison Dupont Belgisch bier
Het Belgisch broodje bestaande uit een groot stokbrood, gebakken vlees zoals een biefstuk of worst, gebakken aardappelen en een saus naar keuze is een heerlijk favoriet gerecht van de meeste Belgen en foodies.
Het uit Brussel afkomstige machinepistool is populair in de hoofdstad van België en in regio’s als Vlaanderen en Wallonië, waar je er ook van kunt genieten. Overweeg om het te combineren met een droog seizoensbier zoals de “Saison Dupont”.
Waar eet je dit best in Brussel: Fritland Locatie
10. Stoofvlees met frieten en met Rodenbach Grand Cru Belgisch bier
De Belgisch bierkeuken is een van die dingen die elke foodie-toerist aan het praten zal krijgen. Dit heerlijke traditionele gerecht is gemaakt van in bier gestoofd rundvlees en kan op verschillende manieren worden bereid.
De essentiële ingrediënten om Vlaamse carbonnaden of stoofvlees te bereiden zijn uien, brood, een breed scala aan kruiden, peper, specerijen naar keuze, zout en natuurlijk rundvlees en donker bier. Avontuurlijke koks kunnen ingrediënten als champignons, chocolade, spek en rode wijn toevoegen.
Het toevoegen van extra ingrediënten blijft echter een verhit debat in België. Toch valt niet te ontkennen dat een kom Vlaamse carbonnade geserveerd met Belgische frietjes een legendarische ervaring zal zijn tijdens je bezoek aan België.
Het beste bier bij dit Belgische biergerecht: Rodenbach Grand Cru.
Waar eet je best stoofvlees in Brussel? ‘Fin Du Siècle‘ Locatie
11. Belgische bierdesserts
Voor de jeugdigen van hart kan een kleine traktatie met chocolaatjes en later een verfrissende bier-spa-ervaring uitmonden in een prachtig bezoek aan het land van gastronomische geneugten. Al meer dan vierhonderd jaar zijn Belgische chocolaatjes diep geworteld in de geschiedenis en economie van België.
Wat nog belangrijker is, chocolaatjes zijn ook een essentiële Belgische keuken en de tijden evolueren om een groot aantal populaire chocoladedesserts zoals truffels en pralines te creëren. Verkrijgbaar in veel plaatsen, u kunt het zich niet veroorloven om de Belgische chocoladelekkernijen te missen.
De overeenkomst tussen Belgisch bier en Belgische chocola is een wetenschap op zich.
De Belgische wafel is misschien wel de meest populaire verrukkelijke culinaire uitvinding in verband met België. Belgische wafels worden vaak beschouwd als vergelijkbaar met de lokale Belgische keuken.
De keuken is er in twee varianten: rechthoekig en minder zoet en zijn ronde tegenhanger. De minder zoete variant is meestal droger en overgoten met chocolade en fruit. De meest voorkomende van de twee is de ronde Luikse wafel die zacht van binnen is en gevuld is met kristalsuiker en gekarameliseerd, waardoor hij een zoetere kant krijgt.
Een glas Belgisch Stout-bier zal de zoete smaken van de knapperige lekkernijen met aardbeien, chocoladesaus en een slagroom zeker aanvullen. Zorg ervoor dat je een Belgische wafel haalt wanneer je bezoekt, want er zijn tal van plaatsen waar de delicatesse wordt geserveerd. De gekendste plekken in Brussel om die heel goedkoop uit het vuistje te eten is rond de markt.
Beste bier om te combineren met dit Belgische bier: Gulden Draak Imperial Stout
Waar te eten in Brussel (en dan nog in een prachtig kader): l’Ultieme Hallucinatie Locatie
Conclusie
Uiteindelijk zien de meeste toeristen België en Brussel als een hub voor bestemmingen in zijn beroemde buurlanden. Bij de hierboven genoemde heerlijke Belgische gerechten is dit uiteraard een grote vergissing. Dus waarom zou u in plaats daarvan Brussel niet verkennen? Je kunt zijn verrukkelijke keuken zien culmineren in een uitstekende ontspannende bier-spa-sessie-ervaring in de Good Beer Spa?
Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘Wat te doen in Brussel’ met andere artikelen: